Årets inspirasjon 2024 – finalist:

Gravplassetaten

Her kan du lese hva finalisten selv har skrevet:

Kjære publikum,

I tillegg til vår rolle som gravplassmyndighet, forvalter Gravplassetaten store grøntarealer i Oslo. Som forvalter av 5 % av Oslos bebygde areal, tar vi vårt ansvar for miljø- og klimasatsing på største alvor. Vi har gjennomført en rekke tiltak som viser vårt engasjement for en bærekraftig fremtid.

Våre store grøntarealer gir oss en unik mulighet til å gjøre en betydelig forskjell. Våre dedikerte og kompetente ansatte jobber utrettelig for å fremme miljø- og klimaarbeid. Vi er stolte av å være pionerer i en bransje som ofte oppfattes som konservativ, og vi viser at det er mulig å teste ut nye og innovative løsninger. Vår ledelse gir oss rom til å prøve og feile, noe som er avgjørende for å drive frem positive endringer.

Vannforvaltning: 
Vår innovative tilnærming til vannforvaltning er et viktig miljøtiltak. Ved å samle opp regnvann i gjenbrukte plastdunker for å vanne planter, reduserer vi forbruket av drikkevann. Dette er avgjørende for å bevare våre verdifulle ferskvannsressurser, som er under økende press på grunn av klimaendringer og befolkningsvekst. Regnvann gir også bedre vekstforhold for plantene, noe som bidrar til sunnere og mer robuste grøntarealer. Vi håper også å inspirere besøkende til å samle regnvann hjemme, noe som kan ha en positiv innvirkning på vannforbruket i hele samfunnet. I tillegg er vi en del av Oslos beredskap for nødvann, med tanker som er lette å forflytte.

Gjenbruk av gravminner: 

Gravminneproduksjon er en energikrevende bransje med stort potensial for gjenbruk. Hvert år utløper cirka 10 000 leieavtaler for graver i Oslo alene. Omtrent 25 % av disse leieavtalene blir ikke fornyet, noe som betyr at rundt 2 500 gravminner årlig står overfor valget mellom destruksjon eller gjenbruk. For å motvirke dette, har vi startet flere prosjekter for å gi nytt liv til gamle gravminner på en respektfull måte. På Østre Gravlund brukes gjenbrukte gravminner som belegningsstein i den anonyme minnelunden, mens på Grefsen kirkegård benyttes gamle gravminner til å bygge støttemurer. På Vår Frelsers Gravlund tildeles alle nye graver komplett med gjenbrukte gravminner, noe som bidrar til å bevare kulturmiljøet og sikre gravplassens historiske betydning.

Treplanting: 

Gjennom vårt samarbeid med Oslotrær har vi bidratt til å øke byens grønne dekke ved å plante trær fra pilotprosjekter som trenger et permanent hjem. Dette har også bidratt til praktisk jobberfaring og grønne arbeidsmuligheter for ungdom, som får sommerjobb med planting og skjøtsel av trær i sitt eget nærmiljø. Dette viser vårt dype engasjement for både miljøet og samfunnet. Dette samarbeidet har gjort det mulig for oss å plante trær på flere av våre gravplasser, noe som forbedrer luftkvaliteten, reduserer byens varmeøyeffekt og øker det biologiske mangfoldet.

Reduksjon av utslipp: 

Vi har tatt store skritt for å redusere vårt karbonavtrykk ved å erstatte fossilt drevet utstyr med elektriske alternativer, inkludert 10 elektriske hjullastere. Dette har ikke bare redusert utslipp og forbedret luftkvaliteten, men også redusert støy og vibrasjoner, noe som gjør gravplassene til roligere og mer behagelige steder for besøkende.

Gjennom disse tiltakene viser Gravplassetaten sitt engasjement for miljøet, og  håper at vårt arbeid kan inspirere andre til å ta miljøansvar og bidra til en bærekraftig fremtid.

STEM PÅ DIN FAVORITT

Synes du Gravplassetaten fortjener å vinne prisen Årets inspirasjon 2024? 

Her kan du lese mer om virksomheten. 

Privacy Preference Center