I frukt- og grøntdisken på Jacobs på Majorstuen i Oslo står det et plastbeger fullt av blåbær. Ved siden av ligger en flat, klassisk plastboks. For det blotte øyet ser det ut som boksene er laget av like mye plast.
Men det ene alternativet er mer miljøvennlig enn det andre.
– Da vi i 2016 introduserte blåbærshakeren, reduserte vi emballasjemengden per kilo produkt med 15 prosent. Samtidig har svinnet på blåbær i butikk blitt redusert med mellom 30 til 40 prosent. Vi mener at denne shakeren har bidratt til at svinnet har gått ned, sier Sylvia Lofthus, miljøsjef i BAMA.
Som sertifisert Miljøfyrtårn jobber frukt- og grøntgrossisten aktivt med å redusere mengden matsvinn, både internt, i dagligvarebutikkene og hos forbrukerne.
Bama er en av over 5300 bedrifter i over 70 ulike bransjer i Norge som er Miljøfyrtårn-sertifisert. Gjennom stiftelsen får de hjelp til å jobbe systematisk med miljøtiltak i hverdagen.