Årets inspirasjon 2024 – finalist:
Medbroen gårdsbarnehage
Her kan du lese hva finalisten selv har skrevet:
Med utgangspunkt i barneperspektivet ser vi i Medbroen gårdsbarnehage på våre minste samfunnsborgere som de viktigste ambassadørene for fremtiden. Ved å lære dem om bærekraft og miljøansvar tidlig, legger vi grunnlaget for en generasjon som vil ta bedre vare på planeten vår. Bevisst læring om dette allerede i første del av utdanningsløpet er avgjørende, for det er før barn fyller 5 år at adferden settes. Vi spiller en viktig rolle i å forme barnas holdninger og verdier. Når bærekraft integreres i hverdagen, blir det en naturlig del av deres tankesett og handlinger. Vi oppmuntrer barna gjennom samlingsstunder, daglige rutiner og den viktige leken til å ta vare på miljøet og til tenke kritisk om hvordan deres handlinger påvirker miljø og andre mennesker.
Medbroen gårdsbarnehage har alltid jobbet systematisk med bærekraft. Alt vi gjør er fundamentert i vår strategisk langtidsplan som i sin helhet er bygget opp rundt FN’s 17 bærekraftmål. Barnehagen har plukket ut noen enkelte mål som det jobbes mer med direkte mot barna, og det viktigste er selvfølgelig mål nr. 4 Utdanning.
Vår makt til å endre miljøet til det bedre er først og fremst i å påvirke og inspirere andre til endringer, skape ringvirkninger som når lengst mulig. Vi tenker oss at Medbroen gård er jorda i miniformat. Den er en læringsarena som skal utvikle og inspirere. Vi jobber bevisst for selv å være et godt eksempel å følge. Barna – og ansatte – får se hvordan planter vokser og at vi kan høste og tilberede – fra jord til bord. De ser hvordan dyrene har en plass i økosystemet vårt. Alt handler om bærekraftig adferd.
Vår tilnærming til bærekraft fører mange andre barnehager til oss på studiebesøk – fra Norge og hele Europa. Det kommer også forskere og professorer fra hele verden som vil utvikle sine lands barnehagelærerstudier. Universitetet i Vancouver i Canada har tatt inn bruk av humler i barnehagestudiet – etter vår modell, og de bruker inspirasjon fra vårt samiske innhold i barnehagen som eksempler når de snakker om bedre integrering av inuittene i sine barnehager.
Vi har gjenbrukt vår 100 år gamle driftsbygning til barnehagelokaler. Nå holder låven passivhus standard og har et svært moderne energistyringssystem som gjør oss energieffektive. Vi varmer opp bygget med varme fra elva like ved.
Kunnskap og kompetanseutvikling er avgjørende for videreutviklingen av bærekraftmålene vi har satt oss. I samarbeid med Norges beste eksperter har vi utviklet vårt eget digitale Akademi Medbroen. Her får våre ansatte et kontinuerlig kompetansepåfyll. Akademiet fokuserer på bærekraftig miljø, natur og selvberging samt gleden ved en hverdag fylt med grønne verdier. I en barnehage er personalet vår viktigste ressurs. De er barnas kunnskaps- og danningsveiledere, og deres kompetanse er avgjørende for å kunne implementere og videreutvikle bærekraftige praksiser. Gjennom kontinuerlig læring og utvikling kan personalet holde seg oppdatert på de nyeste metodene og ideene innen bærekraft, noe som gjør dem i stand til å gi barna den best mulige utdanningen. Ved å investere i kunnskap og kompetanseutvikling sikrer vi at våre ansatte har de verktøyene og ferdighetene de trenger for å fremme bærekraftige verdier og praksiser. Sammen kan vi, gjennom kunnskap og kompetanseutvikling, sikre at Medbroen gårdsbarnehage fortsetter å være en ledende aktør innen bærekraftig utdanning og praksis. Akademiet er tilgjengelig for alle andre barnehager og skoler i landet, og ved å bidra til andres kompetanseheving, håper vi å kunne gjøre en stor forskjell.
I barnehagehverdagen konkretiseres vår bærekraftstilnærming i lek og aktiviteter med barna. For eksempel lærer barna viktigheten av søppelsortering og resirkulering. Når barn lærer om bærekraft i barnehagen, tar de med seg denne kunnskapen hjem. Dette kan påvirke foreldrene til å ta mer miljøvennlige valg. Vi er stolte av å kunne bidra til en mer bærekraftig fremtid gjennom vårt arbeid i barnehagen.
I Medbroen gårdsbarnehage utnytter vi gårdens ressurser på en bærekraftig og kreativ måte. For eksempel blir frøene fra solsikkene vi dyrker til fuglemat, og frøene brukes til å plante nye solsikker året etter. Dette er en naturlig syklus og lærer barna om gjenbruk og naturens kretsløp.
Vi bruker fjærene fra våre høner, ulla fra sauene og håret fra hestene som formingsmaterialer i kreative prosjekter. Dette gir barna muligheten til å utforske ulike teksturer og materialer, samtidig som de lærer om dyrene på gården og hvordan vi kan bruke det de gir. Humler er nyttedyr som vi kjøper inn til gårdens drivhus for bedre pollinering. Dette viser barna viktigheten av insekter i økosystemet og hvordan de bidrar til at plantene gir mer avling.
Økonomisk bærekraft er en viktig i vår barnehage. Det handler om å forvalte våre ressurser på en måte som sikrer at vi kan opprettholde og videreutvikle våre bærekraftmål over tid. Dette innebærer å ta bevisste valg som reduserer kostnader og samtidig fremmer miljøvennlige praksiser. 94% av våre leverandører er miljøsertifiserte, og vi pusher de gjenværende 6% til å ta bedre valg – det nytter!
Vi jobber med økonomisk bærekraft gjennom vår gjenbruksbutikk eller byttebutikk, hvor foreldre kan bytte klær og andre gjenstander. Dette reduserer behovet for å kjøpe nytt og fremmer en kultur av gjenbruk og deling. I tillegg har vi en kokk som sørger for at alle matrester blir brukt, og som benytter alle deler av dyret og grønnsakene i matlagingen. Ved å lage mat fra bunnen av med rene produkter – mye er egenprodusert – reduserer vi matsvinn og kostnader, samtidig som vi gir barna sunn og næringsrik mat. Også barna lærer om økonomisk bærekraft ved å se hvordan vi kan reparere ting i stedet for å kjøpe nytt, og hvordan vi kan bruke begge sider av arket når vi tegner.
Ved å fokusere på økonomisk bærekraft, sikrer vi at Medbroen gårdsbarnehage både er miljøvennlig og økonomisk ansvarlig. Dette gir oss muligheten til å fortsette vårt viktige arbeid med å forme fremtidens samfunnsborgere på en bærekraftig måte.
Her kan du lese mer om virksomheten.
T: 38 00 80 60
E: post@miljofyrtarn.no
Man - fre: 09.00-15.00
Utvikling og design av Egde Consulting
Stiftelsen Miljøfyrtårn sitt nettsted bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen og samle inn informasjon om bruksmønstre. Denne informasjonen bruker vi til analyseformål for å forbedre vårt nettsted.
For å slå av bruken av GoogleAnalytics kan du besøke denne lenken
Les mer om vår personvernerklæring.