Årets inspirasjon – finalist:
SiO Mat og drikke
Her kan du lese hva finalisten selv har skrevet:
Grønn buffet:
I oktober 2023 innførte SiO Mat og Drikke differensiert pris på grønn buffet og buffet med kylling/fisk/kjøtt. Gjestene betaler en lavere pris på grønn buffet enn buffet med kylling/fisk/kjøtt. Andelen som velger grønn buffet har økt jevnlig, og er nå på 40%.
Onsdag 9. oktober 2024 tilbød vi grønn buffet til enda lavere pris for å se hvilken effekt det ga på grøntandelen. Resultatet var at grønn buffet økte med 104%, og buffet med kylling/fisk/kjøtt solgte 47% mindre.
I 4-ukers varmmatmenyen som består av 40 retter, er det 6 retter med rødt kjøtt hvor av to er med storfe. Vi selger i veldig liten grad hele kjøttstykker, og derfor er andelen kjøtt per porsjon svært liten da kjøttet blir servert i gryter med stor andel grønnsaker og belgvekster. De gjestene som velger buffet med kylling/fisk/kjøtt spiser derfor en stor andel grønt de også.
I de nye kostholdsrådene som kom høst 2024, er anbefalingen at man spiser 5-800 gram med frukt og grønt. Snittporsjonen hos de som spiser grønn buffet er på 418 gram, som betyr at man er nesten i mål på anbefalt daglig inntak.
SiO Mat og Drikke har som mål at 50% av buffetsalget skal være grønn buffet innen utgangen av 2025.
18 % reduksjon av engangsemballasje:
Vi har et mål om å redusere bruken av engangsemballasje. Fra august 2024 til november 2024 er bruken av engangsemballasje redusert med 18%. Avdelingene våre har stort fokus på å nudge gjestene til å bruke porselen og gjøre engangsemballasje mindre tilgjengelig. I april 2024 startet vi pilot på flergangsemballasje i Frederikke spiseri sammen med Aion, Grin, Vytal og Oslo kommune. Piloten ble en suksess og målet er å tilby flergangsemballasje på flere avdelinger.
Lavt matsvinn:
Vi har over mange år hatt fokus på reduksjon av matsvinn. I 2023 var matsvinnet per gjest på kun 12,8 gram, men vi ønsker å redusere dette ytterligere. Allerede i 2015 innførte vi betaling på vekt på buffet, og det gjør at matsvinnet reduseres betraktelig. Andre tiltak er at alle ansatte må ta e-læring om matsvinn, og vi tilbyr produkter som ikke kan gjenbrukes eller passerer best før dato til lavere pris. Vi har også signert bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn og er tilsluttet KUTT Matsvinn gjennom innkjøpsordningen vår.
Økologisk kaffe:
I august 2023 innførte vi økologisk kaffe på spiseriene våre, for å øke det økologiske tilbudet vårt. Gjestene våre har tatt godt imot den økologiske kaffen.
SiO Mat og Drikke fortjener prisen for vårt målrettede arbeid med bærekraftige tiltak.
Grønn buffet er et viktig tiltak for å få gjestene våre til å spise mer frukt og grønt, og incentivet med redusert pris gjør at flere velger å spise mer grønt.
SiO er i en unik posisjon med en ung kundebase. Gjestene våre er studenter som etablerer nye vaner når de starter på universitet og høyskoler. Vi er stolte av å bidra til at flere studenter kan ta grønnere og sunnere valg som de bringer videre inn i voksenlivet.
Spisestedene våre er deres sosiale møteplasser, og de blir introdusert for nye smaker og retter når de handler hos oss. Nudging av frukt og grønt, og et godt tilbud av smakfulle grønne retter viktig i tilbudet vårt.
Bærekraft er et satsningsområde for oss og viktig for studentene våre. Vi har vi redusert matsvinnet, engangsemballasjen og kjøttforbruket på campus. Samtidig har vi økt inntaket av grønn og sunn mat til studentene. Disse tiltakene viser at kreative nye løsninger kan ha stor innvirkning for både klima og helse. Vi er stolte av å bidra til et mer bærekraftig samfunn samtidig som vi bidrar til sunnere liv for studentene våre. Oppsummert gjør vi tiltak der vi ser at vi sammen med gjestene våre kan gjøre en forskjell!
Her kan du lese mer om virksomheten.
T: 38 00 80 60
E: post@miljofyrtarn.no
Man - fre: 09.00-15.00
Utvikling og design av Egde Consulting