Hvem fortjener årets inspirasjon?

Stem på din favoritt

| ,

Stem på din favoritt!

Avstemmingen foregår fra onsdag 27. november til onsdag 4. desember kl. 23:59. 

Nærmere 100 virksomheter er nominert i konkurransen Årets Miljøfyrtårn 2024. Nå kan du stemme på din favoritt i kategorien «Årets inspirasjon 2024». Les mer om de seks inspirerende finalistene nedenfor – og vær med å avgjøre hvem som vinner! Les mer om konkurransen her.

Se hvem som vant i 2023.

Dette er finalistene:

Medbroen gårdsbarnehage

Barnehage

På Medbroen gårdsbarnehage er bærekraft mye mer enn bare ord – det er en livsstil. Gjennom gårdens egne ressurser lærer barna om alt fra gjenbruk og naturens kretsløp til økologisk matproduksjon. Her dyrkes det grønnsaker på barnehageåkeren, som barna selv høster og forvandler til måltider sammen med barnehagens kokk. Matrestene? De går i grisen Purka og hønene, som bor på gården.

Her er noe av det de er mest stolte av:

  • Barna får se hvordan planter vokser, kan høstes og tilberedes – fra jord til bord. Barna er også med på å samle egg fra hønsehuset, hjelpe til med lammingen og klippe sau.  
  • Har utviklet sitt eget digitale Akademi Medbroen hvor ansatte får kontinuerlig kompetansepåfyll. 
  • Har egen gjenbruksbutikk og byttebutikk, hvor foreldre kan bytte klær og andre gjenstander. 
  • Har gjenbrukt en 100 år gammel driftsbygning til barnehagelokaler. Låven holder passivhus-standard og har et svært moderne energistyringssystem som gjør dem energieffektive.
  • Andre barnehager kommer på studiebesøk fra Norge og hele Europa, i tillegg til forskere og professorer fra hele verden som vil utvikle sine lands barnehagelærerstudier.

Malermester Sture Brækstad AS

Malerbedrift

Malermester Sture Brækstad ser stadig etter grønnere løsninger i en bransje som historisk sett ikke har arbeidet på en veldig miljøvennlig måte. De har vært miljøfyrtårnsertifisert siden 2001, og var den femte (!) bedriften i Trondheim kommune som ble sertifisert. Slikt blir det resultater av.

Her er noen av tiltakene de har gjort:

  • I stedet for å rive eksisterende gulv og legge nytt, fornyer de gulvet ved å bruke en ekstremt holdbar PUR gulvbehandling som gjør at det eksisterende gulvbelegget fornyes eller gjenopprettes til fabrikkfinish uten riving.
  • Har siden 2023 utført malingsfjerning uten bruk av kjemiske stoffer. Nå fjerner de gammel maling enten ved bruk av infrarød varme eller ved bruk av beinlim, to metoder som gagner både miljø og håndverkere.
  • Alle ansatte må gjennomføre kurs for å øke bevissthet rundt blant annet miljøansvar og etiske retningslinjer.
  • Kvartalsvis klimaregnskap via CEMAsys som gir struktur og kontroll over miljøpåvirkningen.

SiO Mat og drikke

Spiseri, konsern

De nye kostholdsrådene kunne ikke passet bedre for SiO Mat og drikke! Med unge studenter som kundebase, leder SiO Mat og drikke an i arbeidet med å skape bærekraftige vaner som varer livet ut. Gjennom tiltak som grønn buffet, redusert matsvinn og innføring av økologisk kaffe, legger de til rette for sunnere og mer klimavennlig valg på campus.

Dette er noen av tiltakene de er stolte over å ha gjennomført:

  • Differensiert pris på grønn buffet og buffet med kylling, fisk og kjøtt. Det har ført til at andelen som velger grønn buffet nå er på 40%. Målet er 50% i 2025. Av det totale innkjøpet av frukt, grønt og kjøtt står frukt og grønt for 71 % av innkjøpet deres.
  • Redusert engangsemballasje med 18% på kun få måneder høsten 2024. Mål om å tilby flergangsemballasje på flere avdelinger.
  • Gjennomsnittlig matsvinn per gjest er kun 12,8 gram takket være tiltak som vektbasert buffet. Produkter som ikke kan gjenbrukes eller passerer best før dato selges til lavere pris. Har også signert bransjeavtale om reduksjon av matsvinn og er tilsluttet KUTT Matsvinn gjennom innkjøpsordningen deres.
  • Har innført økologisk kaffe på spiseriene.


Gravplassetaten

Oslo kommune

Gravplassetaten har en unik dobbeltrolle som både gravplassmyndighet og forvalter av store grøntarealer i Oslo. I en bransje som ofte oppfattes som konservativ, viser Gravplassetaten gjennom nye og innovative løsninger hvordan gravplasser kan være mer enn bare hvilesteder – de kan også være grønne oaser og bærekraftige ressurser for byens innbyggere.

Her er noen av tiltakene de gjør:

  • Resirkulerer gravminner ved å bruke dem som belegningsstein, støttemurer og på nye graver, noe som bevarer kulturarv og reduserer energikrevende nyproduksjon.
  • Samler regnvann i gjenbrukte plastdunker for vanning, noe som sparer drikkevann og forbedrer vekstforholdene for plantene. Dunkene er også en del av beredskapen for nødvann i Oslo.
  • Samarbeider med Oslotrær for å øke byens grønne dekke. Gir samtidig ungdom sommerjobber med planting og skjøtsel av trær, som styrker både miljøet og lokalsamfunnet.
  • Erstatter fossildrevet utstyr med elektriske alternativer, som reduserer støy, vibrasjoner og karbonutslipp.



Amiga System AS

Garderobeleverandør

Kapp hører hjemme i søpla, tenker du kanskje? Tro om igjen! Garderobeleverandøren Amiga System AS bruker kapp til å lage møbelinnredninger, og produserer alt lokalt i Arendal. Som miljøfyrtårn-sertifisert virksomhet viser de hvordan systematiske tiltak kan spare ressurser, redusere klimaavtrykket og samtidig styrke konkurranseevnen.

Her er noen av tiltakene de har gjort:

  • Lager møbelinnredning av kapp som tidligere ble kastet som søppel.
  • Ved å bruke kapp, slipper de 15% innkjøp av nytt, og unngår frakt av ca. 7 tonn treavfall som kjøres til mottak og nye varer som skal fraktes fra Tyskland og Spania.
  • Sorterer i dag i snitt på et helt år 99,5% av hele bedriftens avfall.
  • Etter miljøfyrtårnsertifisering har de fått et mer organisert verksted, bedre HMS og mindre skade på materialer takket være nye rutiner og økt fokus på miljø.



Jernia AS

Faghandel, konsern

Jernia har i over 70 år hjulpet kundene med alt de trenger for å ta vare på kjøkken, hus og hage. Med mantraet varer som varer har virksomheten som mål å komme bort fra «bruk-og-kast» samfunnet og over til «ta-vare-på» samfunnet.

Her er noen av tiltakene de gjør for å oppnå det:

  • Jernia har sertifisert alle sine 80 egeneide butikker som Miljøfyrtårn og jobber videre med franchisetakere for å sikre bærekraft i hele kjeden.
  • Jobber aktivt med leverandører for å redusere karbonavtrykket i hele verdikjeden, og er bevisste på hvilke materialer som brukes i produktene de selger, hvordan produktene påvirker miljøet mens kundene bruker dem, og at de i størst mulig grad kan resirkuleres. Som et resultat av bedre produktvalg reduserte Jernia klimagassutslippene med 5% i kategorien «kok&stek» i 2023.
  • Innbytteordninger for stekepanner, kjeler og kniver til keramikk, porselen og glass, gjør resirkulering enkelt for kundene og Jernia bidrar til mindre nyutvinning av ressurser. I 2023 ble også en innbytteløsning på brannslukkere lansert.
  • Med verksteder både sentralt og lokalt reparerer Jernia produkter som blant annet høytrykksspylere og motorsager, noe som forlenger levetiden på varer.