Klimaregnskap

I LUMA får Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomheter automatisk et klimaregnskap basert på data virksomheten har registrert. Klimaregnskapet oppdateres årlig. 

Et klimaregnskap viser: 

  • Hvilke aktiviteter hos virksomheten som forårsaker klimagassutslipp.
  • Hvor stor mengde klimagassutslipp aktivitetene forårsaker. 

Hvorfor trenger vi et klimaregnskap? 

Klimaregnskapet gir en nødvendig oversikt for virksomheter som vil redusere klimagassutslippene sine. Det gir også verdifull informasjon til kunder, investorer og samarbeidspartnere som vil vurdere klimaprofilen til virksomheten. Store selskap er lovpålagt å rapportere om klimagassutslipp.  

Redusere klimagassutslipp

For å forstå hva virksomheten skal gjøre for å redusere sine klimagassutslipp, er det nødvendig å vite hva som forårsaker utslippene.

Klimaregnskapet synliggjør:

  • hvilke aktiviteter som medfører størst utslipp av klimagasser
  • hvor virksomheten skal fokusere arbeidet for å få størst effekt av tiltakene for å redusere utslippene.

Sammenligne resultater

Klimaregnskapet gjør det mulig å sammenligne utslipp fra egen virksomhet med andre virksomheter nasjonalt og globalt. Det er spesielt nyttig for å kunne sammenligne prestasjonene med andre virksomheter i samme bransje som har lignende drift og produkter.

*Klimaregnskapet er basert på Greenhouse Gas Protocol (GHG-protokollen), og gir mulighet til å føre et regnskap som samsvarer med denne utbredte standarden for klimaregnskap. Les mer om dette under.

Vise frem prestasjoner

Klimaregnskapet viser virksomhetens klimapåvirkning på en oversiktlig og tallfestet måte, og vil være et godt verktøy for å vise frem reduksjon i klimagassutslipp over tid.

I virksomhetens kommunikasjon og markedsføring rundt klima- og miljøarbeidet, er det viktig å vise til konkrete forbedringer.

Hvordan beregnes klimagassutslipp? 

Den vanligste måten å beregne klimagassutslipp på, er å gjøre en generell beregning av utslippene: 

Utslipp = Aktivitetsnivå x Utslippsfaktor 

Alle Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomheter skal årlig fylle ut sine aktiviteter (klima- og miljødata) i skjemaet for dataregistrering i bærekraftsverktøyet LUMA. Basert på data/informasjonen som er registrert, beregnes utslippstall automatisk og fremstilles i et oversiktlig klimaregnskap. 

Virksomheter registrerer altså data selv, mens Miljøfyrtårn sikrer oppdaterte utslippsfaktorer. Dette kalkuleres i LUMA og gir virksomheten klimaregnskap. Klimaregnskapet baseres på virksomhetens egenrapportering, og Miljøfyrtårn tar derfor ikke ansvar for at aktivitetstallene er korrekte, og dermed heller ikke det totale klimaregnskapet. 

Hvordan bruke klimaregnskapet? 

Klimaregnskapet gir virksomheten et godt grunnlag for å 

  • sette seg mål om utslippsreduksjon 
  • bestemme og prioritere tiltak 
  • overvåke om utslippene reduseres eller øker over tid for de ulike aktivitetene 
  • vurdere om tiltakene fungerer og gir effekt 
  • vurdere om tiltakene bør endres eller erstattes 

          Miljøfyrtårns klimaregnskap og GHG-protokollen 

          Miljøfyrtårns klimaregnskap er basert på GHG-protokollen, som er den mest kjente standarden for rapportering av klimagassutslipp. I henhold til GHG-protokollen er rapportering på scope 1 og scope 2 obligatorisk, mens scope 3 er frivillig for små og mellomstore bedrifter. Miljøfyrtårns klimaregnskap dekker scope 1 og scope 2, og noen kategorier i scope 3. De kategoriene som Miljøfyrtårns klimaregnskap dekker, følger GHG-protokollen. 

          Les mer om:


          Slik vises klimaregnskapet i LUMA
           

          Her er et eksempel på hvordan Miljøfyrtårns klimaregnskap ser ut for en virksomhet: