Bevisste valg av kjøttVær bevisst på opphavet og produksjonsmetoden til kjøttet som serveres. Prioriter for eksempel god dyrevelferd, økologisk kjøtt, viltkjøtt, norsk kjøtt fremfor importert og/eller kjøtt produsert på bærekraftig fôr som ikke konkurrerer med menneskemat.
Økologisk matServer mer økologisk mat, og bruk flere økologiske råvarer i matlagingen. Gå i dialog med leverandørene og etterspør økologiske produkter.
Lokale råvarerPrioriter mat som er produsert og bearbeidet i Norge, gjerne fra lokale produsenter i nærområdet. Bruk mer grønnsaker og kornsorter som det er mulig å dyrke i Norge for å bidra til økt etterspørsel av norske, plantebaserte råvarer.
Arbeidstøy og interiørtekstiler: Bruk og reparasjonTiltak Inngå reparasjonsavtale med leverandør. Dere kan også stille krav om at leverandører skal tilby reparasjon i forbindelse med innkjøpet. Sette krav til miljøhåndtering ved bruk av leverandøravtaler med renseri og vaskeri. Kilde: Framtiden i våre hender Reparer ødelagt arbeidstøy og interiørtekstiler fremfor å kjøpe nytt Gjør det mulig for ansatte å få reparert private […]
Arbeidstøy og interiørtekstiler: InnkjøpVed inngåelse av nye kontrakter anbefales virksomheten å se til EUs kriterieforsalg til anskaffelser, og finne tips til hvilke krav som kan stilles til kjøp av tekstiler. Det finnes også tips til hvilke krav man kan stille til tekstilens robusthet under "Sirkulær økonomi" og "Robuste tekstiler" i kriterieveiviseren til DFØ her.
Bruk underutnyttede matressurserBidra til at all maten kommer fram til bordet, gjennom å etterspørre råvarer som er underutnyttede, slik som snåle grønnsaker, høne- og kjekjøtt og innmat.
Kaffe: Innkjøp og håndteringSørg for en mest mulig miljøvennlig kaffekultur på arbeidsplassen, for eksempel ved å kjøpe miljøsertifisert kaffe, unngå svinn, gjenbruke kaffegrut eller returnere kapsler til leverandør. (Klikk "les mer" for flere tips og mer informasjon.)
SoyaReduser forbruket av soya til produksjon av egne produkter. Still krav om at all soya som brukes i produksjonen skal være sertifisert gjennom en ordning som stiller krav om null avskoging, det vil si enten ProTerra eller Roundtable on Responsible Soy (RTRS).
PalmeoljeUnngå bruk av palmeolje i virksomhetens produkter. Dersom palmeolje benyttes, velg sertifisert, sporbar palmeolje fra leverandører som ikke er involvert i avskoging i noe ledd. Det vil si at den er sertifisert som Identity Preserved (IP) eller Segregated etter RSPO-standardene.
Leie av lokaler og byggSom leietaker har dere mulighet å velge lokaler med gode miljøegenskaper og å stille krav til utleieren om miljøvennlige løsninger. Følgende punkter vil det være viktig å ta hensyn til:
Mat (catering, kantine)Still krav til leverandører av mat om bærekraftige alternativer, matsvinnreduksjon og bærekraftig emballasje. Klikk "les mer" for eksempler på tiltak.
Leverandørdialog om emballasje og merkingGå i konstruktiv dialog med leverandører om emballasje og merking av varer som virksomheten kjøper inn. Merking kan eksempelvis være lapper eller klistremerker. Vurder hvilke miljøhensyn dere kan stille krav til, og hvilke miljøhensyn dere skal oppfordre til.
KjøretøySammenlign innkjøp av potensielle kjøretøy: Utslipp av CO2 og NOx (nitrogenoksider), livssykluskostnader: Vedlikehold, reparasjoner og utskiftning av deler.
MøblerStill krav til design, som gjør at produktet lett lar seg renholde, vedlikeholde, reparere, oppgradere, reprodusere eller redesigne
Still krav om at materialene lett kan skilles fra hverandre for ombruk, material- eller energigjenvinning.