Store fotavtrykk – stort forbedringspotensial
Bak de store klima- og miljøfotavtrykkene i industrien ligger ressurskrevende produksjonsprosesser og lange verdikjeder. Produksjon av varer og næringsmidler krever mye energi, vann og råvarer, og transportleddet står for betydelige klimagassutslipp. I tillegg henter mange virksomheter innsatsfaktorer fra land med utfordringer knyttet til menneskerettigheter og arbeidsforhold, noe som gjør bærekraftsarbeidet både komplekst og globalt forankret.
Dagens vareproduksjon er i stor grad basert på en lineær bruk-og-kast-økonomi, hvor mineraler og råstoff utvinnes, foredles til produkter, brukes en periode og deretter kastes. Denne modellen fører til høyt ressursforbruk, store avfallsmengder og tap av natur og økosystemer.
Matsvinn alene står for utslipp tilsvarende en fjerdedel av personbiltrafikken. Industrien kastet 38 800 tonn spiselig mat. Samtidig har sektoren redusert matsvinnet med 20 prosent siden 2015.
Industrien har derfor et stort potensial for å øke sirkularitet og effektiv ressursbruk. Med strengere regelverkskrav og økte forventninger fra forbrukere er det nødvendig å tenke mer bærekraftig – både i produksjon og gjennom tjenester som reparasjon og vedlikehold.
Slik er de nye kriteriene bygget opp
Den nye bransjestandarden er delt inn i tre kriteriesett, som dekker ulike deler av industrisektoren:
- Næringsmiddelindustri
- Vareproduksjon
- Reparasjon, vedlikehold og installasjon
Hver kategori har fått oppdaterte, og i noen tilfeller helt nye, kriterier som skal bidra til målrettet forbedringsarbeid innenfor miljø, klima og sosial bærekraft.
Kriteriene favner bredere enn tidligere og åpner for at flere industrivirksomheter kan bli sertifisert. Det nye kriteriesettet for vareproduksjon erstatter blant annet eksisterende kriterier for betongvareindustri, mekanisk verksted, plastindustri og flere andre bransjer. I tillegg introduseres et helt nytt sett for virksomheter som kun driver med reparasjon, vedlikehold og/eller installasjon – en aktivitet som spiller en nøkkelrolle i det grønne skiftet.
– Vi ønsker å fremme sirkulærøkonomi og bærekraftig ressursbruk, og da er det viktig å løfte frem virksomheter som forlenger levetiden på produkter og reduserer behovet for ny produksjon, sier Ytreberg.
Bransjetilpasset innhold i LUMA
Samtidig med lanseringen av de nye kriteriene får virksomheter i industrisektoren tilgang til bransjetilpasset innhold i LUMA – Miljøfyrtårns nye verktøy for bærekraftsarbeid.
LUMA ble lansert i januar og er utviklet for å gjøre det enklere å jobbe strukturert med forbedringer. Verktøyet gir oversikt, fremdrift og konkrete tiltak, og det bransjetilpassede innholdet for industri er spesielt rettet mot områdene hvor virksomhetene har størst påvirkning.