Ny bransjestandard for industri:

– Et viktig verktøy for grønn omstilling

| ,

Mandag 28. april lanserer Miljøfyrtårn ny bransjestandard for industrisektoren. De nye og oppdaterte kriteriene dekker sektorens miljøaspekter både i drift og i verdikjeden – og vil hjelpe virksomheter med å redusere sine klimautslipp og bli rustet for fremtidens endringer.

Industrisektoren står overfor store klima- og miljøutfordringer. Høyt energibruk, avfall, matsvinn og langreist råvareimport med sosiale konsekvenser gjør bærekraftsarbeidet både komplekst og nødvendig. Den nye bransjestandarden er utviklet for å møte disse utfordringene og gjøre det enklere for virksomheter å ta ansvar.

– Dette er en omfattende og viktig oppdatering. Industri er en sektor med stor miljøpåvirkning og stort potensial for forbedring. De nye kriteriene vil gi bedre veiledning og mer relevante krav, og gjøre det enklere å jobbe systematisk med bærekraft, sier Ann-Kristin Ytreberg, administrerende direktør i Miljøfyrtårn.

Ann-Kristin Ytreberg, administrerende direktør i Miljøfyrtårn

Store fotavtrykk – stort forbedringspotensial

Bak de store klima- og miljøfotavtrykkene i industrien ligger ressurskrevende produksjonsprosesser og lange verdikjeder. Produksjon av varer og næringsmidler krever mye energi, vann og råvarer, og transportleddet står for betydelige klimagassutslipp. I tillegg henter mange virksomheter innsatsfaktorer fra land med utfordringer knyttet til menneskerettigheter og arbeidsforhold, noe som gjør bærekraftsarbeidet både komplekst og globalt forankret.

Dagens vareproduksjon er i stor grad basert på en lineær bruk-og-kast-økonomi, hvor mineraler og råstoff utvinnes, foredles til produkter, brukes en periode og deretter kastes. Denne modellen fører til høyt ressursforbruk, store avfallsmengder og tap av natur og økosystemer.

Matsvinn alene står for utslipp tilsvarende en fjerdedel av personbiltrafikken. Industrien kastet 38 800 tonn spiselig mat. Samtidig har sektoren redusert matsvinnet med 20 prosent siden 2015.

Industrien har derfor et stort potensial for å øke sirkularitet og effektiv ressursbruk. Med strengere regelverkskrav og økte forventninger fra forbrukere er det nødvendig å tenke mer bærekraftig – både i produksjon og gjennom tjenester som reparasjon og vedlikehold.

Slik er de nye kriteriene bygget opp

Den nye bransjestandarden er delt inn i tre kriteriesett, som dekker ulike deler av industrisektoren:

  • Næringsmiddelindustri
  • Vareproduksjon
  • Reparasjon, vedlikehold og installasjon

Hver kategori har fått oppdaterte, og i noen tilfeller helt nye, kriterier som skal bidra til målrettet forbedringsarbeid innenfor miljø, klima og sosial bærekraft.

Kriteriene favner bredere enn tidligere og åpner for at flere industrivirksomheter kan bli sertifisert. Det nye kriteriesettet for vareproduksjon erstatter blant annet eksisterende kriterier for betongvareindustri, mekanisk verksted, plastindustri og flere andre bransjer. I tillegg introduseres et helt nytt sett for virksomheter som kun driver med reparasjon, vedlikehold og/eller installasjon – en aktivitet som spiller en nøkkelrolle i det grønne skiftet.

– Vi ønsker å fremme sirkulærøkonomi og bærekraftig ressursbruk, og da er det viktig å løfte frem virksomheter som forlenger levetiden på produkter og reduserer behovet for ny produksjon, sier Ytreberg.

Bransjetilpasset innhold i LUMA

Samtidig med lanseringen av de nye kriteriene får virksomheter i industrisektoren tilgang til bransjetilpasset innhold i LUMA – Miljøfyrtårns nye verktøy for bærekraftsarbeid.

LUMA ble lansert i januar og er utviklet for å gjøre det enklere å jobbe strukturert med forbedringer. Verktøyet gir oversikt, fremdrift og konkrete tiltak, og det bransjetilpassede innholdet for industri er spesielt rettet mot områdene hvor virksomhetene har størst påvirkning.

– Den nye bransjestandarden er både etterlengtet og relevant. Vi fikk en tidlig demo av plattformen og ble raskt begeistret. Forslagene til mål og tiltak som er tilpasset industrien, gjør det enklere å komme i gang og lettere å jobbe målrettet. Når kriteriene favner både drift og verdikjede, får virksomhetene et mer helhetlig bilde av utslippene. En stor andel ligger i verdikjeden, og nettopp derfor er krav og samarbeid med leverandører et viktig fokusområde, sier Rannveig Tobiassen, bærekraftsansvarlig i Strai Kjøkken.

– Innholdet og forslagene til mål og tiltak gjør det enklere for flere å komme i gang. At løsningen bygger på en internasjonalt anerkjent standard, gir trygghet for at rapporteringen blir riktig. Strai Kjøkken har vært Miljøfyrtårnbedrift i mange år, så det føles naturlig å bygge videre på noe vi allerede kjenner. At alt nå samles i én plattform, gjør det enklere å jobbe strukturert og få god oversikt. Vi gleder oss til å ta løsningen i bruk, sier Tobiassen.

Rannveig Tobiassen, bærekraftsansvarlig i Strai Kjøkken

Skal hjelpe virksomhetene å nå målene

Målet med de nye kriteriene er å gjøre industrivirksomheter bedre rustet til å

  • redusere klimagassutslipp fra produksjon, verksted og varetransport
  • redusere klima- og miljøpåvirkningen fra emballasje, råvarer og innsatsfaktorer
  • fremme bærekraftig ressursbruk i produksjon
  • ta vare på ansattes helse og øke sosial bærekraft i oppstrøms verdikjede
  • fremme produksjon av mer bærerkraftige produkter og produkter som bidrar til mer bærekraftige matvaner hos forbruker
  • fremme mer bærekraftige reparasjons- og vedlikeholdstjenester
  • være forberedt på endringer som følger av klima- og naturendringer

Kriteriene bidrar til flere av FNs bærekraftsmål, spesielt til 12 Ansvarlig forbruk og produksjon, 13 Stoppe klimaendringene og 8 Anstendig arbeid.

Implementering og veien videre

De nye kriteriene trer i kraft ved neste resertifisering for virksomheter som allerede er sertifiserte. Miljøfyrtårn oppfordrer nå industrien til å ta i bruk verktøyene – og gripe muligheten for grønn omstilling.

– Vi vil takke alle som har bidratt med innsikt og erfaringer under utviklingen. Dette er et resultat av et bredt samarbeid med næringslivet og Miljøfyrtårnkonsulenter. Nå gleder vi oss til å se hvordan industrien tar dette i bruk, avslutter Ytreberg.

Vil du vite mer?