Så enkelt pynter du et vakkert og miljøvennlig festbord
– Julen skal være en høytid for kos, hygge og overflod, men drømmefesten trenger ikke gå på bekostning av miljøet, sier Linn Grøtberg, leder for marked og kommunikasjon i Stiftelsen Miljøfyrtårn.
Sammen med Mester Grønn har de dekket et tidsriktig og miljøvennlig julebord. I år er det duse farger, gjenbruk og det naturlige som gjelder.
Mester Grønn er en av over 5400 bedrifter i over 70 ulike bransjer i Norge som er Miljøfyrtårn-sertifisert. Gjennom stiftelsen får de hjelp til å jobbe systematisk med miljøtiltak i hverdagen.
Slik dekker du et miljøvennlig julebord
Stylist i Mester Grønn, Kristin Munkejord Lapidus forteller hvordan hun har tenkt når hun har pyntet årets festbord:
– En av de viktigste trendene denne julen er den rustikke landlige stilen. Det er fokus på gjenbruk og miljø. Vi ønsker å gjenskape den tradisjonelle følelsen – en hyggelig, lun og nostalgisk julestemning, sier hun og legger til:
– Produktene er inspirert av naturen og har et røft preg. Bruk elementer fra naturen som vintergrønne grener og kongler. Du kan velge selv om du ønsker å hente det i skogen, fra hagen eller om du ønsker å kjøpe det i blomsterbutikken.
Munkejord Lapidus har valgt å dekke på med linduk og linservietter, og glassene er kjøpt på Fretex. Stylisten mener du trygt kan styre unna julens tradisjonelle rødfarge når du dekker til middag, og heller velge det mer naturlige og duse som har vært populært de siste årene.
– Dette julebordet passer både til advent, jul og nyttår.
Her er stylistens fem beste tips til hvordan du dekker et tidsriktig julebord:
- Vær raus med blomster og lys. Velg miljømerkede stearinlys og lyslenker med ledpærer.
- Bruk bordpynt fra naturen som vintergrønne grener og kongler.
- Velg blomster som er produsert på miljøvennlige gartnerier som for eksempel azalea, tulipaner og Fairtrade-merkede roser fra Mester Grønn.
- Unngå høye blomster og lysestaker så gjestene ser hverandre over bordet.
- Pynt bordet med glass og servise som er arvet eller gjenbrukt.
– Bruk naturen og kreativiteten!
Når vi nå går inn i en hektisk handleperiode, med innkjøp av både gaver og blomster, betyr ikke det at man må droppe de tingene man setter pris på, men man kan være litt mer bevisst, mener Grøtberg.
Hun påpeker at Miljøfyrtårn er opptatt av at man skal leve som man vil, at det skal pyntes til jul og følge tradisjonene, men at man med enkle grep kan ta vare på miljøet også i julehøytiden.
– Bruk naturen og kreativiteten og kombiner dette med miljøvennlige alternativer. Det er også trendy å trekke naturen inn i interiøret. Ta en tur i skogen og plukk med deg gran og kongler. Det skaper god stemning, og lukter jul! Når du kjøper blomster, velg de som er produsert miljøvennlig som for eksempel azalea, tulipaner og Fairtrade-merkede roser fra Mester Grønn, sier Grøtberg.
Her kan du lese mer om miljøvennlig azalea.
Enkle og kreative detaljer kan gjøre linservietten til et viktig element ved festbordet. Foto: Brand Studio
Her er Miljøfyrtårns fem generelle tips for en mer miljøvennlig jul:
- Se etter Miljøfyrtårn-sertifiserte bedrifter når du skal kjøpe varer og tjenester. Det gjelder alt fra bilvasken til mat, pynt, gaver og blomster.
- Gi opplevelser i gave – et opphold på et miljømerket hotell eller en middag på en miljøsertifisert restaurant eller kanskje en konsertbillett?
- Bruk kortreist, lokalprodusert og økologisk mat. Da blir også julematen ekstra god. Vær kreativ og bruk all den gode restematen i juledagene!
- Gjenbruk julepynten du allerede har (de fleste har mer enn nok fra før!) og kombinerer det med ting fra naturen og ting som du kan lage selv.
- Reis miljøvennlig (kollektivt / langs bakken) når du skal besøke venner og familie.
Tar de miljøvennlig valgene
– Mester Grønn har hatt fokus på miljø helt siden vi startet opp. Det er fordi vi som eier og driver bedriften har vokst opp i et hjem hvor ting skulle tas vare på, og det skulle være gjenbruk. Det har vi tatt med oss videre, sier administrerende direktør i Mester Grønn, Erling Ølstad.
I år mottok blomsterkjeden beviset på at de er Miljøfyrtårn-sertifisert. Det vil si at de har forpliktet seg til å jobbe mer miljøvennlig, skape en mer miljøvennlig drift og et godt arbeidsmiljø for de ansatte.
Bedriften samarbeider blant annet med gartnere som har fokus på miljø. De har i tillegg miljøvennlig transport ved at det er fornybar diesel i alle lastebiler, og de bruker kun resirkulert innpakningspapir.
Hvordan kan du som forbruker vite hva som er miljøvennlig og ikke?
– For det første kan du se etter kvalitetsmerker på miljø. Miljøfyrtårn er et kvalitetsmerke som garanterer at bedriftene tar miljøansvar og at produktene og tjenestene de selger er bærekraftige. En sertifisering er trygt for forbrukeren, forklarer Grøtberg.
Lurer du på om en bedrift er Miljøfyrtårn-sertifisert, har mange sertifikatet fremme i butikk eller Miljøfyrtårnlogoen på nettsidene sine. Her kan du se hvilke virksomheter som er sertifisert.
Innholdet er produsert av Brand Studio.