IT-verktøyenes miljøbelastning:
Ti tips til en grønnere digital hverdag
Digitale verktøy spiller en stor rolle i hverdagen, men klima- og miljøpåvirkningen fra IT-utstyr og digitale tjenester er noe mange ikke tenker over i det daglige.
Elektronisk avfall er en raskt voksende kilde til forurensing og Europa topper statistikken med 16,2 kg e-avfall per person årlig. Mindre enn halvparten av dette blir resirkulert. I tillegg står energiforbruket knyttet til IT- og kommunikasjonsbransjen for to-fire prosent av verdens klimagassutslipp – mer enn all flytransport.
Selv om du ikke jobber i IT-bransjen, er det flere bærekraftige grep bedriften kan ta for å bidra til å redusere både miljøbelastningen fra teknologi og minske det digitale klimaavtrykket:
Oppdater programvare og sørg for at IT-utstyret ditt er beskyttet mot støv, vann og riper. For mobiler og nettbrett er batteriets holdbarhet viktig – velg enheter som tåler mange ladesykluser samtidig som de beholder kapasiteten. Regelmessig vedlikehold og riktig bruk av utstyr er også nøkkelen til lengre levetid.
Unngå unødvendige innkjøp ved å kartlegge dagens og fremtidige behov. Skal du kjøpe ny teknologi, bør du sikre at den har nok minne og prosessorkapasitet til å dekke behovene dine over lengre tid. Dette reduserer behovet for utskifting og bidrar til mer bærekraftig bruk av ressurser.
Har PC-en begynt å gå tregere eller mobilen fått en skade? I stedet for å kjøpe nytt, vurder å reparere utstyret. Produsenter blir i stadig større grad forpliktet til å tilby reservedeler, og profesjonelle reparatører får enklere tilgang til nødvendig programvare og firmware. Ved å reparere fremfor å erstatte, reduserer du mengden elektronisk avfall.
Brukt IT-utstyr kan være et godt valg både for miljøet og økonomien. Hvis du trenger en ny PC, nettbrett eller mobiltelefon, vurder å kjøpe brukt. Dette forlenger livssyklusen til eksisterende produkter og reduserer behovet for å produsere nye. Mange virksomheter tilbyr også leasingordninger, som kan bidra til ombruk av utstyr.
Når du kjøper nytt IT-utstyr, still krav om miljømerking som TCO-sertifisering, som sikrer at produktene er laget med både miljømessig og sosial bærekraft i tankene gjennom hele verdikjeden. Hold også et øye med EUs økodesignkrav, som trer i kraft i 2025, for produkter som mobiltelefoner og nettbrett. Disse kravene legger vekt på holdbarhet, reparasjonsmuligheter og energieffektivitet, og kan gi deg veiledning til mer bærekraftige kjøp.
Når IT-utstyret er klart for utskifting, sørg for at det avhendes på en forsvarlig måte. Dette kan innebære å levere det til et resirkuleringsselskap som sørger for sikker sletting av data, ombruk av enhetene eller gjenvinning. Mange IT-leverandører tilbyr ordninger for trygg avhending.
Hvis du jobber i en bedrift, kan du ta initiativ til å innføre rutiner for riktig bruk og vedlikehold av IT-utstyr blant kollegene dine. Gjør det til en del av onboarding-prosessen for nye ansatte, slik at de lærer hvordan de best tar vare på utstyret. Når utstyret skal leveres tilbake (offboarding), bør det være klare rutiner for når og hvordan dette skjer.
Akkurat som vi rydder i fysiske rom, kan en digital opprydding gjøre en stor forskjell for miljøet. Lag en rutine for sletting av gamle, ubrukte filer, og organiser data slik at kun nødvendig informasjon oppbevares. Dette kan gjøres gjennom regelmessige «digitale ryddeuker» der gamle filer slettes eller flyttes til lavkapasitets servere. Ved å redusere mengden lagret data, bidrar du til å minimere energiforbruket knyttet til datalagring.
Hvis du bruker skylagring eller digitale tjenester, kan du stille spørsmål til leverandørene om hvordan de jobber med miljø og klima. Noen leverandører benytter datasentre som drives på fornybar energi, med høy energieffektivitet (lav Power Usage Effectiveness / PUE) og som gjenbruker overskuddsvarme. Dette reduserer energiforbruket og miljøbelastningen fra tjenestene du bruker.
Mange av oss har gamle mobiler, PC-er eller ladere liggende hjemme. Arranger en årlig elektronikkinnsamlingsdag der både ansatte og privatpersoner kan levere inn ubrukt elektronikk for ombruk eller resirkulering. Dette bidrar til å redusere elektronisk avfall og gir gamle enheter nytt liv.
Miljøfyrtårn lanserte tidligere i år en ny bransjestandard for IT-bransjen, som har blitt tatt imot med en entusiasme.
Her kan du lese om hvorfor det er viktig at flere blir en del av denne grønne revolusjonen: – Teknologi er et bærekraftig energisluk
Du trenger ikke jobbe i IT-bransjen for å ta bærekraftige grep knyttet til teknologi. Ved å velge brukt IT-utstyr, ta vare på og reparere enheter, redusere dataforbruk, og stille krav til miljømerking og avhending, kan du redusere ditt eget klimaavtrykk. Dette bidrar både til mindre elektroniks avfall og mer ansvarlig bruk av teknologi i hverdagen.
Tirsdag 5. november holder vi et gratis webinar om den nye bransjestandarden for IT- og kommunikasjon.
Du trenger ikke å jobbe i bransjen for å oppdage hvordan små skritt kan føre til store endringer!
Varsler