Bli inspirert av Buddy Electric:

Tråkker til med bærekraft og business

| FOTO: BUDDY ELECTRIC | , ,

Det viktigste med bærekraftige valg er at det må kombineres med økonomi, sier Eystein Stokstad, daglig leder i Buddy Electric. Med sin bærekraftige innovasjon har de ligget flere steg foran andre i bransjen – av og til litt for mange steg.

Buddy Electric ble utnevnt som Årets Miljøfyrtårn 2024 for små og mellomstore virksomheter. Bedriften skilte seg ut blant de hundre nominerte virksomhetene – mye på grunn av en bærekraftig forretningsmodell hvor de tenker miljø i alle ledd. Jury begrunnet det med:

– Buddy Electric har vist hvordan en liten virksomhet kan ta store skritt for å redusere miljøpåvirkningen og inspirere bransjen til å følge etter. Med deres elsykkel, Buddy Bike X1, har de utviklet et produkt som både reduserer avhengigheten av fossile brennstoff og demonstrerer hvordan sirkulærøkonomi kan fungere i praksis.

Det har vært noen tøffe år for sykkelbransjen siden pandemien. Mange kjøpte utstyr og komponenter i store kvantum for å etterfølge etterspørselen under pandemien, men så stoppa det opp. Nå er flere lager fulle av deler som ikke blir solgt, og mange bedrifter har gått konkurs. Buddy Electric har også merket at det har vært flere uår i bransjen, men har heldigvis berget seg – mye takket være innovativ tenkning.

Med en ny bærekraftig teknologi som er unik for sykkelbransjen og en kapasitet til å produsere 5000 sykler per uke, har de sikret seg en stor konkurransefordel og ligger to år lenger frem i utviklingen enn sine konkurrenter.

Unik og rik historie

Buddy startet opprinnelig som en elbil-produsent, og fikk anerkjennelse for sin lille praktiske elbil for bykjøring. Bilen fikk stor oppmerksomhet, til og med fra Hollywood-kjendiser. Men glitter og anerkjennelse til tross, markedet var ikke klare for elbilen.

– Vi har turt å satse på innovative løsninger hele veien, men det har vært dårlig timing på flere av prosjektene. Elbilen kom nesten for tidlig, mens den nå er veldig aktuell. Dessverre er produksjonsprisen for høy og vi produserer ikke elbilen lenger, sier Eystein Stokstad, daglig leder i Buddy Electric.

Buddy Electric hadde heldigvis flere prosjekter på lur, og allerede i 1994 lanserte de sin første elsykkel. Men i en verden da det å sykle skulle handle om muskelkraft, ble det sett på som latskap å sykle rundt på en elsykkel. Buddy hadde derimot en visjon og fortsatte utviklingen.

Eystein Stokstad, daglig leder i Buddy Electric.
Foto: Buddy Electric

Dagens Buddy Bike X1 er utviklet i samarbeid med Eker Design og benytter resirkulert karbon fra bilindustrien. Produksjonsmetoden er energieffektiv – en sykkelramme lages på 90 sekunder i ett stykke!

– Vi valgte å bruke en anerkjent produksjonsmetode for helt andre produkter, og ta den inn en bransje hvor den vanligvis ikke brukes, forteller Eystein.

Resultatet ble en sykkelramme med høyere stivhet, lavere vekt og 50 % mindre CO2-utslipp enn tradisjonelle aluminiumsrammer. Med en panteordning og ti års garanti, er en ny standard for bærekraft i bransjen satt.

– Vi er på riktig spor, og ikke minst med tanke på miljøgevinsten, sier Eystein.

Buddy M9. FOTO: Buddy Electric

 Buddy Bike X1. FOTO: Buddy Electric

Veien videre

Med flere tanker og ideer på lur, konsentrerer Buddy seg om butikken på Økern i Oslo og utviklingen av X1: Innovasjon og utviklingsprosjekter er nemlig kostbart. Derfor vender Buddy snuta mot Eurobike-messen i Frankfurt til sommeren. Her håper de å finne noen å samarbeide med for å produsere større volum og å selge suksess-sykkelen internasjonalt. Hvis de lykkes, kan de snu hele sykkelproduksjonen i Europa.

 – Det kan ha en kjempepåvirkning på andre i bransjen. Det motiverer, forteller Eystein.

En prototype for neste steg i utviklingen står klar, og målet er å etter hvert ha en sykkel til hvert segment og behov.

– Men et skritt av gangen, forteller Maiken Skram, økonomi- og markedsansvarlig i Buddy Electric. 

Maiken har vokst opp med Buddy og en far som var en Petter Smart-type. Passende nok heter han Jan Petter og er en av grunnleggerne av Buddy Electric. Maiken forteller om en oppvekst preget av bærekraft. Skulle de kjøpe noe, kjøpte de brukt.

– Det er gøy å være en del av en bedrift som har så unik historie og som satser på bærekraftig videreutvikling, sier Maiken.

Bærekraft er ikke kjøpsutløsende

Gode ideer byr på utfordringer, og pris er en av dem. I begynnelsen skulle alt være kortreist, og da ble prisene naturlig nok høyere. Selv med en produksjon i Tyskland, ser Buddy Electric at flere kunder fremdeles synes prisene er for høye.

– Prisargumentet slår hardere enn miljøargumentet. Norge er langt bak når det gjelder å velge miljøvennlig kontra pris. Tyskland har et helt annet fokus og mener at miljøet er mye viktigere enn pris, forteller Eystein.

Maiken Skram, økonomi- og markedsansvarlig i Buddy Electric.
Foto: Buddy Electric

– Grønnvasking er et problem. Folk føler at de allerede er miljøvennlige når de kjøper en elsykkel, selv om sykkelen er produsert i Kina. Norge har mer å gå på når det kommer til gode merkeordninger for at kunden skal kunne gjøre riktige valg, utdyper Eystein.

Buddy Bike merker likevel at deler av kundesegmentet er opptatt av bærekraft og at de gjerne betaler mer, men da med en forventning om god kundeservice. Og det får de hos Buddy Electric.

– Mange av kundene våre velger oss på grunn av god omtale. Det er fint! Vi har få modeller med ganske like komponenter, som gjør at vi kan reparere og fikse raskt dersom det skulle være noe, forteller Maiken.

Stokstad skulle derimot ønske at de var aktuelle i flere offentlige anbudsrunder, men det er ofte slik at en viss sykkeltype er bestemt – som gjerne er produsert på motsatt side av verden – og da er det ikke rom for å komme på banen med en helt annen type sykkel, selv om den er mer miljøvennlig. De kan heller ikke rådgi kommunen direkte for da påvirkes anbudsprosessen.

 – Det er frustrerende. Jeg skulle ønske det var mer fokus på det miljøvennlige, og for eksempel at vi var Årets Miljøfyrtårn 2024, forteller Eystein.

3 tips til hvordan din virksomhet kan bli like god på bærekraft som Buddy Electric

Utfordringer til tross, er det ingen tvil om at andre kan lære mye av Buddy Electric – uansett bransje. Her får du 3 tips til hvordan din virksomhet kan bli like god på bærekraft:

1. Bærekraft må lønne seg

– Det viktigste med bærekraftige valg er at det må kombineres med økonomi. En kan si mye om Elon Musk i disse dager, men med Tesla klarte han nettopp dette. Å ta miljøriktige valg som samtidig var spennende og økonomisk fornuftig. Så et tips må jo være å fokusere på miljøvennlig valg som også er lønnsomme, ellers kommer du ikke langt, sier Eystein.

2. Små tiltak skaper engasjement

– Start i det små for å få med hele organisasjonen på miljøsynet. Hos oss kan alle ansatte kjøpe sykkel til en svært god pris, som gjør det lettere å reise miljøvennlig til jobb.

– Det er viktig å ha med alle sammen, slik at dere jobber mot et felles mål. Skap et godt arbeidsmiljø og god stemning på arbeidsplassen. Det er lettere å engasjere ansatte til å bli med på den grønne reisen dersom de trives på jobb, forteller Maiken mens vaffelrøren står klar i kjøleskapet. Fredag er nemlig vaffelfredag hos Buddy.

3. Tør å satse – det kan lønne seg

– Vi har som en bitteliten aktør turt å ta en investering som er helt «crazy», men fordi vi tør å være pionerer kan det gi en kjempeavkastning. En må ikke være størst i verden for å tørre å ta steget og starte på prosjekter. En kan være liten, men sitte på en kjernekunnskap som blir en konkurransefordel. Vi sitter på en stor konkurransefordel dersom det skjer noe med tollsatsene nå. Vi kan produsere masse sykler over natten, mens andre har vært avhengige av Kina.

– Mot og galskap må til for å lykkes, avslutter Eystein.