Krav om miljøledelse i innkjøp:

For innkjøpere

Krav om miljøledelse gir leverandører som systematisk forbedrer miljøavtrykket gjennom hele kontraktsperioden. Sertifiserte virksomheter jobber med det som er vesentlig. 

Visste du at et miljøfyrtårnsertifikat er anerkjent dokumentasjon på tredjepartssertifisert miljøledelse i hele EU- og EØS-området? 

Konseptbilde som viser en vektskål dekket i blader og med en grafisk bakgrunn av ikoner som illustrerer elementer av bærekraft


Hvorfor og hvordan stille krav om miljøledelse i innkjøp?

Her finner du veiledning, forslag til kravformulering, eksempler og juridiske vurderinger. Bruk siden som et oppslagsverk når du skal stille krav om miljøledelse i innkjøp. 


1. Hvorfor stille krav om miljøledelse?

Tredjepartssertifisert miljøledelse kan bidra effektivt til å:

2. Miljøfyrtårn vs. ISO14001 vs. EMAS

I offentlige innkjøp er ISO-standarden for miljøledelse  (14001) og Miljøfyrtårn sidestilt. Effekten av ordningene er den samme, men tilnærmingen er ulik. 

3. Hvordan stille krav om miljøledelse?

Et krav om miljøledelse er et krav til leverandøren. Krav om miljøledelse kan og bør kombineres med andre miljøkrav rettet mot varen eller tjenesten som leveres.

Bilde av grafisk figur som viser og beskriver hvordan det kan stilles krav til miljøledelse i innkjøp.

Her er fem måter å inkludere miljøledelse i de ulike trinnene av anskaffelsesprosessen:

4. Når er miljøledelse et hensiktsmessig krav?

Regelverket gir innkjøpere stort rom til å stille krav om miljøsertifisering, enten som kvalifikasjonskrav eller som kontraktsvilkår. 

Anskaffelsesjurister i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig har skrevet en vurdering av innkjøperes anledning til å oppstille miljøledelse som et kvalifikasjonskrav. De har ikke funnet noen saker i Norge eller EU der miljøsertifisering har blitt avvist som kvalifikasjonskrav. Hele den juridiske betenkningen kan du lese her.

Her er hovedpunktene innkjøper må vurdere: