Miljøfyrtårn har bransjekriterier for ca. 60 bransjer. Med jevne mellomrom vil de ulike bransjekriteriene bli revidert og nye kommer til. Dette sikrer at de bransjespesifikke kriteriesettene til enhver tid er oppdaterte og dekker de vesentligste miljøaspektene for de bransjer Miljøfyrtårn opererer innenfor.
Revisjoner foregår i faggrupper og i samarbeid med bransje- og interesseorganisasjoner. Revisjoner innebærer også en høringsrunde. Miljøfyrtårnsertifiserte virksomheter i den aktuelle bransjen er aktuelle som deltakere i høringsrunden. Nye bransjekriterier vurderes etter innspill og behov, og prøves ut gjennom pilotprosjekter.
Følgende høringsforslag foreligger nå:
Ny bransjestandard for industri
Stiftelsen Miljøfyrtårn har gleden av å sende ut forslag til nye kriterier for industrisektoren. Kriteriene er utviklet av Miljøfyrtårn, med gode innspill fra virksomheter i bransjen, bransjeorganisasjoner og Miljøfyrtårnkonsulenter.
Høringen inkluderer tre kriteriesett:
Kriteriesettet Vareproduksjon vil erstatte dagens kriteriesett Betongvareindustri, Galvanisk bedrift, Glassbearbeidende industri, Mekanisk verksted, Pulverlakkering, Stoppmøbelindustri, Trebearbeidende industri og Trykkeri og profilering. I tillegg vil målgruppen være bredere enn i eksisterende kriteriesett og åpne opp for at virksomheter i flere industribransjer kan sertifiseres.
Kriteriesettet Næringsmiddelindustri vil bestå, men med ett nytt kriterium i tillegg til flere oppdaterte kriterier, og under navnet Næringsmiddelproduksjon.
Kriteriesettet Verksted er et nytt kriteriesett og vil ivareta industrivirksomheter som driver med reparasjon og vedlikehold, men som ikke produserer noe.
Målet med revisjonen er å forbedre og oppdatere kriteriene til å møte dagens krav og forventninger til industrisektoren, og hjelpe virksomhetene innenfor sektoren med å forbedre sine prestasjoner på klima, miljø, arbeidsmiljø og påvirkninger i verdikjeden.
Se hele høringsforslaget under. Innspill sendes til Miljøfyrtårn via høringsskjemaet (link under).
Høringsfristen er 06.03.25.
Produksjon av varer og næringsmidler medfører betydelige klima- og miljøutfordringer. Prosessene krever store mengder energi, vann og råvarer, mens varetransport bidrar til omfattende klimagassutslipp. Industrien er en del av komplekse verdikjeder, der mange aktører importerer materialer fra land med menneskerettighetsbrudd og uanstendige arbeidsforhold.
Dagens vareproduksjon er i stor grad basert på en lineær bruk-og-kast-økonomi, hvor mineraler og råstoff utvinnes, foredles til produkter, brukes en periode og deretter kastes. Denne modellen fører til høyt ressursforbruk, store avfallsmengder og tap av natur og økosystemer.
Matproduksjon står for omtrent en fjerdedel av klimagassutslippene globalt, og har også betydelig miljøpåvirkning på andre områder, som tap av biologisk mangfold, forurensning, vannforbruk og dyrevelferd. Hvordan maten vi spiser blir produsert vil derfor være avgjørende for om vi klarer å begrense klimaendringene og stoppe tapet av biologisk mangfold, samtidig som vi sikrer nok, trygg og næringsrik mat til verdens økende befolkning.
For å møte disse utfordringene har industrien et stort potensial for økt sirkularitet og ressurseffektivitet. Strengere regelverkskrav og økende forbrukerforventninger gjør det nødvendig for bedrifter å tilpasse seg en mer sirkulær økonomi og bidra til mer bærekraftige matvaner hos forbrukere gjennom bevisst produktutvikling. Reparasjon og vedlikehold spiller en viktig rolle i det grønne skiftet ved å redusere behovet for nye produkter og dermed minimere ressursforbruk og klimagassutslipp.
Mål
Med de nye og oppdaterte kriteriene ønsker vi å tilby mer relevante kriterier og bedre veiledninger som vil hjelpe industrivirksomheter med å:
Virksomheter som bearbeider råvarer (materialer, stoffer eller komponenter, både nye og sekundære) til nye produkter. Produktene kan være ferdigprodukter (klare til bruk eller forbruk) eller halvfabrikater som er beregnet for videre bearbeiding.
Relevante næringskoder:
Virksomheter som ikke er en del av målgruppen:
Virksomheter som foredler og bearbeider matvarer, drikkevarer og fôr til husdyr.
Relevante næringskoder:
Unntak
Omfatter ikke primærnæringer som jordbruk, fiskeri eller akvakultur.
Virksomheter som driver med reparasjon, vedlikehold og/eller installasjon av båter, maskiner og utstyr.
Relevante næringskoder:
Annet
Virksomheter som har verksted som en aktivitet kan også bruke kriteriesettet. Det kan for eksempel være leverandører som tilbyr service, vedlikehold og reparasjon som en tjeneste ifm. produktene de selger (virksomheter med næringskode 46).
Virksomheter som driver med reparasjon og vedlikehold av motorvogner skal bruke kriteriene Bilverksted, Skade- og lakkverksted og/eller Bilpleie.
De nye forslagene til kriteriesett for Vareproduksjon og Næringsmiddelproduksjon inneholder totalt 11 kriterier, mens forslaget for kriteriesett for Verksted inneholder totalt 7 kriterier.
Kriterieoversikt per bransje:
Kriterier |
Vare-produksjon |
Næringsmiddel-produksjon |
Verk-sted |
Arbeidsforhold hos leverandører |
x |
x |
|
Utslipp av klimagasser fra varetransport |
x |
x |
x |
Klimagassutslipp og energibruk |
x |
x |
x |
Emballasje |
x |
x |
|
Fysiske og ergonomiske arbeidsforhold |
x |
x |
x |
Vannforbruk i produksjon |
x |
x |
|
Avfall, restråstoff og svinn fra produksjon |
x |
x |
|
Matsvinn |
|
x |
|
Kjemikaliebruk (substitusjon) |
x |
|
x |
Kjemikaliebruk |
|
|
x |
Utslipp til vann og grunn |
|
|
x |
Klima- og miljøavtrykk fra innkjøpte råvarer og innsatsfaktorer |
x |
x |
|
Produktutvikling for mer bærekraftige produkter |
x |
|
|
Produktutvikling for mer bærekraftige matvaner hos forbruker |
|
x |
|
Mer klima- og miljøvennlige reparasjons- og vedlikeholdstjenester |
|
|
x |
Klimarisiko |
x |
x |
|
Kriterium 1-7 og kriterium 9-12 er gjeldende for målgruppen Vareproduksjon.
Kriterium 1-8 og kriterium 10, 11 og 13 er gjeldende for målgruppen Næringsmiddelproduksjon.
Virksomheten skal kartlegge sosial bærekraft i oppstrøms verdikjede. Basert på kartleggingen skal virksomheten iverksette tiltak for økt sosial bærekraft i verdikjeden.
Virksomheten skal gjennomføre tiltak for å optimalisere vannforbruket. Vannforbruket skal måles regelmessig, og rapporteres årlig.
Virksomheten skal ha:
1) En skriftlig vurdering av potensialet for å lage produkter som varer lenger, kan repareres, oppgraderes, ombrukes og materialgjenvinnes.
Virksomheten skal utvikle produkter som bidrar til mer bærekraftige matvaner hos forbruker.
Kriterium 1-7 er gjeldende for målgruppen Verksted.
Hensikten med kriteriet er å sikre at ingen blir skadet eller syke av jobben.
Relevante fysiske arbeidsmiljøfaktorer kan være støy, vibrasjoner, kjemikalier, støv, gass og/eller røyk. Relevante ergonomiske arbeidsmiljøfaktorer kan være stående, repetativt og/eller tungt fysisk arbeid.
Andre kriteriesett som blir berørt av revisjonen
Kriteriesettet Handel blir påvirket av revisjonen og får oppdatert emballasjekriterium.
Implementering av de nye kriteriene
Virksomheter i målgruppen som allerede er Miljøfyrtårn-sertifisert må ta inn de nye kriteriene ved resertifisering.
Høringsinnspill:
Miljøfyrtårn ønsker høringsinnspill på de nye bransjekriteriene og tilhørende indikatorer, samt tips til verktøy og hjelpemidler i tilknytning til disse.
I høringsrunden kan det foreslås;
Spørsmål til høringen kan sendes til: katarina@miljofyrtarn.no
Varsler