Viser at det lønner seg å tenke nytt og grønt
Noen bedrifter legger ned en stor innsats for å levere mer enn det som forventes. De går frem med mot og pågangskraft på en slik måte at de blir til forbilder og ledestjerner for andre i bransjen.
Løvaas Maskin har etablert seg som ledende på miljø i sin bransje, og vist at det lønner seg å tenke nytt og grønt. De har arbeidet systematisk og målrettet med ulike miljøtiltak over tid. De har utfordret bransjen til å bli litt bedre hver dag, og gjort transformerende skritt i retning bærekraftige strategier for menneske og samfunn.
Løvaas Maskin ble Miljøfyrtårn-sertifisert i 2017, og kåret til Årets Miljøfyrtårn samme år som følge av de imponerende krafttakene de har gjennomført. De to siste årene har likevel ikke vært noen hvilepute for den miljøbevisste maskinentreprenøren, som vinner prisen for Årets Inspirasjon i 2019.
Miljøfyrtårn favner bredt
Kvalitets- og sikkerhetsleder Arild Sundal har tidligere jobbet for Avinor og tok med seg mye erfaring til Løvaas Maskin i Bergen. Han mener det er viktig å bygge opp orden, struktur og kvalitet i en bedrift, og forteller at det første de startet med var Miljøfyrtårn.
– Miljøfyrtårn er et fantastisk verktøy å bruke for ledere og bedrifter. Jeg vil gjerne fremheve at Miljøfyrtårn favner over et veldig bredt fagfelt, ikke bare klima og miljø. Det er alt fra arbeidsmiljø og HMS, til kontroll av mange ledd i produksjonen. Miljøfyrtårn-sertifiseringen går innom mange fagfelt og kan brukes for kvalitetssikring. Det gjør at man kan ta gode grep for kvalitet ovenfra og nedover i bedriften. At det gir resultater er det ikke tvil om, både på miljø og økonomi. Tenker du miljø så sparer du også penger, forteller Sundal.
Så lavt avtrykk som mulig
Noen av tiltakene Løvaas Maskin har gjennomført, er å få nye og mer miljøvennlige innkjøpsavtaler på plass, komprimere avfall, gå over til biodrivstoff, elektrisk drift av kjøretøy, kostemaskiner og støvsuger, og fått mer miljøvennlige rengjøringsmetoder for tilgrising av graffiti. Det er etablert en ny strategi for avfallshåndtering. Målet er å redusere antall avfallsbeholdere og redusere transportbehovet knyttet til tømming av disse.
Miljøfyrtårn stiller blant annet med en idebank som gir ulike innspill til miljøtiltak.
– Selv om Miljøfyrtårn stiller en del krav så er det til stor hjelp med sjekklister og idebank der vi får innspill til hvordan vi kan iverksette ulike tiltak. Dette har vi brukt mye. Vi gjorde også egne valg som ga best mulig effekt. Vi var opptatt av hva som reduserte miljøavtrykket fra bedriften i et bredt perspektiv. Vi har jobbet mye opp mot oppdragsgivere og brukt innkjøpsmakten til å påvirke, fordi vi vil ha så lavt miljøavtrykk som mulig, sier Sundal.
Gjorde risikovurderinger og etablerte skole
– Vi valgte å gjøre risikovurderinger av ulike områder i bedriften, og delte dette opp i ulike fagområder som vi jobbet med. Vi fikk det skalert ned i mer håndterbare arbeidsgrupper, der vi fant tiltak på en måte som gjorde at ansatte følte seg delaktige og var med å få ting på plass, forteller Sundal.
Noe av det viktigste arbeidet består av intern opplæring og struktur. Kompetansebygging og fordeling av ansvar har vært en rød tråd hele veien.
– Parallelt opprettet vi Løvaas- skolen, som har som oppgave å bygge og drifte kompetansebygging i bedriften. Vi laget fagkurs innenfor de ulike områdene, med fokus på kvalitet, HMS, ytre miljø, leveransekrav og alt knyttet til produksjon. De ulike fagområdene ble bakt inn slik at vinterdrift er et eget fag, asfaltlegging et annet, og ansatte får god innsikt og kontroll på de ulike områdene. Dette ga veldig god struktur på arbeidet, sier Sundal.
Satte miljø på agendaen hos leverandører
Løvaas Maskin stiller kritiske spørsmål til leverandørene og måten de driver tingene på, og oppfordrer dem til å tenke nytt.
– Vi har reforhandlet innkjøpsavtaler med alle vesentlige leverandører. Det gjorde at vi satte miljø på agendaen der også. Vi så på leveringsbetingelser, pris, og fikk bedre avtaler. Vi fikk leverandører som var mer lokalt tilknyttet enn tidligere. Ansatte opplevde også at det ble bedre struktur og orden, forteller Sundal.
Ansatte ble i stor grad involvert og fikk være med å påvirke innkjøpene og gjennomføringen av det hele.
I tråd med kommunens strategi
I forbindelse med kåringen av Årets Inspirasjon 2019, var Miljøfyrtårn imponert over hvordan Løvaas aktivt har tatt initiativ i forbindelse med kontrakten de ble tildelt av Bymiljøetaten i Bergen. Arbeidet omfatter renhold i Bergen sentrum, med daglig kosting, tømming og drift av 400 avfallsbeholdere, mellomlagring og transport til sluttdeponering.
Løvaas Maskin ønsket å iverksette enda flere miljøgrep enn leveransen krevde, og inviterte kommunen til et møte for å fremlegge ytterligere tiltak som kunne redusere miljøavtrykket. For å drifte leveransen har Løvaas bygget opp en egen avdeling i sentrum, der det i dag er 12 ansatte.
– Dette skal vi utvikle videre fremover også. Målet er at all drift skal være i tråd med Bergen kommunes «Grønn Strategi 2030» der målet er null utslipp, avslutter Sundal.
Sundal mener det er utrolig viktig for bedrifter å jobbe med miljøkrav i anbudsprosesser. Hvis de ikke har fokus på miljø, så er de ikke kvalifisert for enkelte anbud i dag.
Miljøfyrtårn mener at måten Løvaas Maskin har fortsatt arbeidet med å ytterligere redusere sitt miljøavtrykk og forbedre sine miljøprestasjoner er til stor inspirasjon for alle virksomheter i Norge.
Årets Miljøfyrtårn, Årets Miljøfyrtårn 2019, Maskinentreprenør